Mielekkäällä tekemisellä kohti elämän merkityksellisyyttä

Muutin muutama kuukausi sitten uudelle paikkakunnalle, aloitin uuden työn ja elän arkeani ensimmäistä kertaa elämässäni yksin. Elämässä siis lähes kaikki on muuttunut lyhyessä ajassa. Nämä elämänmuutokset pelottivat minua. Omasta masennuksestani on jo monta vuotta, mutta pelko sairauden uusiutumisesta nostaa aika-ajoin päätään. Nyt olosuhteet olisivat sairaudelle otolliset.

Muutin työn perässä minulle täysin vieraalle paikkakunnalle yksin, mieheni jäädessä Helsinkiin. Oikeastaan Helsinkiin jäi kaikki muukin. Kaikki tuttu ja turvallinen. En kuitenkaan ole masentunut uudelleen. Miksi?

Vastaan tähän nyt samalla tavalla miten olen vastannut niille ihmisille, jotka ihmettelevät, miksi kukaan helsinkiläinen muuttaisi ”tänne” tai ”sinne:”

”Olen mielummin töissä täällä (tai jossakin muualla), kuin työttömänä Helsingissä”

On nimittäin niin, että ihminen tarvitsee mielensä hyvinvointiin mielekästä tekemistä. Olin vuoden ajan työtön ja vaikka onnekseni arkeeni kuului monenlaista tekemistä, en kuitenkaan saanut tehdä oman alani töitä. Ajattelen, että työn on oltava myös tarpeeksi säännöllistä, jotta se hyödyttää meitä arjessa. Täytyy saada tuntea merkityksellisyyden tunteita.

Asun siis muualla, jotta saisin tehdä sitä mitä olen opiskellut ja mihin minulla on kutsumus. Olen oikeastaan yllättynyt itsekin, miten helposti täysin uuteen tilanteeseen sopeutuminen on tapahtunut. Toisaalta se ei ole lainkaan ihmeellistä, sillä koen työni olevan erityisen merkityksellistä. Työn merkityksen tajuaa kunnolla vasta sitten, kun sen on menettänyt ja saanut takaisin.

Odotin joutuvani kamppailemaan arkeni kanssa vähän samalla tavalla, kuin jouduin työttömänä ollessani. Silloin koin nimittäin suuria riittämättömyyden ja huonommuuden tunteita. Ajattelin kohtaavani uudessa elämäntilanteessa tyhjyyttä ja yksinäisyyttä. Olen kuitenkin huomannut työni merkityksellisyyden kantavan minua myös arjessa.

Tilanteeseen vaikuttaa tottakai myös oma suhtautumiseni muutokseen, uudet ystävät ja hyvä työyhteisö. Uskallan kuitenkin väittää mielenterveyteni hyvinvoinnin olevan suoraan verrannollinen työni mielekkyyden kanssa. Ei ole siis ihme, että mielekäs tekeminen on myös monen mielenterveyskuntoutujan kuntoutussuunnitelmassa.

flower-2438754_1920

Minä olin vain vuoden työttömänä, ja senkin aikana sain tehdä satunnaisia keikkatöitä, sekä vapaaehtoistöitä. Tästä kaikesta huolimatta koin vuoden aikana lieviä masennusoireita. Minä olin kuitenkin onnekas saadessani töitä, ja niin monet muut eivät ole.

Monella työttömyys on jatkunut jo vuosia. Työttömyyden vaikutuksesta mielenterveysongelmiin ei puhuta tarpeeksi, eikä ihmisten kokonaistilannetta aina osata katsoa. Mielekäs tekeminen ja merkityksellisyyden tunteet suojaavat meitä mielenterveysongelmilta.

 

Annika Wallenius

Kirjoittaja on pieneen kuntaan muuttanut pappi, jonka toinen kutsumus elämässä on edistää positiivista mielenterveyttä.